http://www.cigdemdemirogluyakut.com.tr/wp-content/uploads/2024/03/green-leaves-nature-background-wallpaper_53876-102417-rotated-e1709623440598.jpg
Yüzümüzde ve vücudumuzdaki deri oluşumları, ben (nevüs) olarak isimlendirilmektedir. Benler, cildin farklı katmanlarından ve yapılarından kaynaklanan ten renginde veya koyu renkli, deri seviyesinde veya deri seviyesinden kabarık oluşumlardır. Vücudumuzun her bölgesinde  oluşabilir ve hemen hepimizde vardır. Doğuştan olabilir veya sonradan da ortaya çıkabilir.
Benlerin çoğu iyi huyludur ve kanser riski taşımazlar. Ancak bazı atipik benler (displastik nevüs), malign melanom dediğimiz kötü huylu cilt kanseri açısından risk taşırlar. Bir benin cilt kanseri açısından risk taşıyıp taşımadığı muayene sırasında anlaşılır.
– Asimetrik benler
– Sınırları düzensiz, girintili çıkıntılı benler
-Renk düzensizliği olan, koyu kahverengili siyahlı alacalı renge sahip olan benler
-Hızla büyüyüp çapı 6 mm yi geçen benler
– Rengi, şekli, büyüklüğü, kabarıklığı hızlı değişim gösteren benler
Bu yukarıdaki özelliklere sahip benler, cilt kanseri açısından risk taşırlar. Bu nedenle cerrahi olarak alınarak patolojik incelenmesi gereklidir.
Bu özellikleri taşımayan ancak özellikle yüz ve boyun bölgesinde rahatsız edici görünüme neden olan benler ise estetik amaçlı olarak alınabilir.
Benlerin deri üzerindeki yerleşim derinliğine ve tipine göre hangi yöntemle alınacağına muayenede karar verilir.
Derinin üst yüzeyel katmanlarında yerleşimli küçük et benleri, siğiller, seboreik keratoz dediğimiz pütürlü oluşumlar, cherry nevüs dediğimiz kırmızı benler, lazer, plasma veya radyofrekans gibi yöntemlerle alınabilirler.
Ancak koyu kahverengi-siyah renkli yani melanin pigmenti içerikli benler ve ten renginde olsalar da deriden oldukça kabarık olan bizim dermal nevüs dediğimiz benler, derinin alt katmanlarına kadar uzanım göstermektedir. Bu nedenle bu benlerin cerrahi olarak alınması gerekir. Lazer gibi yakıcı yöntemlerle bu benlerin alınmaya çalışılması başarısızlıkla sonuçlanır, kısa süre sonra benler tekrar eder.
Cerrahi olarak ben alımı steril şartlarda lokal antestezi ile yapılan 10 dk lık küçük bir cerrahi müdahaledir. İyileşme süresi, ben alınan bölgeye göre 7-10 gün arasındadır. Ben alımı sonrası kalacak iz, benin alındığı bölgeye göre bir miktar değişiklik göstermektedir. Yüz ve boyun bölgesinde ben alımı uygun şekilde yüzdeki doğal çizgilere paralel yönde yapılırsa, izler zamanla bu çizgilerin arasında kaybolur ve 6 ay içerisinde çoğunlukla belli belirsiz hale gelir.
Lazerle ben alımı öncesinde ise lokal anestezik krem sürülür ve sonra lazer uygulanır. Uygulama bölgesinde kabuk oluşur, 7-10 gün içerinde kabuk düşer ve iyileşme tamamlanmış olur.
Halk arasında “benlere dokunulmaz, bıçak değerse kötü olur” diye bir yanlış inanış vardır. Bu kesinlikle doğru değildir. Ben iyi huyluysa cerrahi olarak çıkarılması onu kötü hale çevirmez. Yukarıda saydığımız atipik riskli özelliklere sahip benlerin ise zaten cerrahi olarak çıkarılması, tedavisini sağlamış olur.
Ben aldırmayı düşünüyorsanız yaptığımız muayenede rahatsız olduğunuz veya risk taşıma ihtimali olan  benleriniz tek tek değerlendirilip hangi benin ne şekilde alınmasının uygun olacağı ve sonrasında iz kalma durumu ayrıntılı olarak anlatılmakta ve buna göre tedavi planlaması yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Whatsapp'tan Yazın
Merhaba👋
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?